17 Mart 2009 Salı

Firinda somon baligi



evlenmeden once bizim evimizde bazen haftada uc kez balik pistigi olurdu. iki gun evimizin yakininda, bir gunde babamin isyerinin yakininda pazar kurulurdu. o aksamlarda sadece balik ve salata yerdik. aman allahim ne kadar lezzetli olurdu o aksamki menu. off simdi soooyle miss gibi, citir citir kizarmis hamsi olsaydi. ne yapalim, bizde buralarda somon baligi ile idare edicez artik :)

malzemeler:
bir paket somon baligi
iki orta boy domates
iki sivri biber veya carliston biber
bir adet limon
4-5 yaprak defne yapragi
bir tatli kasigi tane karabiber
zeytinyagi
tuzot (veya balik baharati)

yapilisi:
somonlari dort parmak eninde kesip zeytinyagi ve baharat ile iyice ovuyoruz. baliklari borcama siraladiktan sonra uzerine sirasiyla halka halka dilimlenmis limon, domates, biber, ve defne yapraklarini siraliyoruz. en son tane karabiberleride uzerine serpiyoruz. domatesler ve biberler kizarana kadar firinda pisiriyoruz.

Firinda Kuzu Cevirme



Annem ve kiz kardesim yine arayi actigimi ve artik yeni bir tarif eklemem gerektigini soylediklerinde bomba gibi bir tarif ekliyecegim dedim. Tabii cok merak ettiler. ``Kuzu cevirme`` dedigimde ise yok artik daha neler deyip inanamadilar. Nasil yaptigimi anlatincada heeeee dediler hayal kirikligina ugramiscasina. Siz ne sandiniz ki dedim, kuzuyu sise gecirip, bahcede ates yakip kuzuyu orda cevirdigimi mi? Bencede yani, yok artik daha neler :)
Not: Resim cekmeyi az kalsin unutuyordum. Esim son parcayi almadan son anda yetistim. acele bir fotograf oldu yine iste.

Malzemeler: Arzu ettiginiz kadar iri parcalanmis kemikli kuzu eti

Tuz

Su


Yapilisi: Etleri iyice yikayalim. Uzerini bir miktar gecene kadar su ile iyice pisene kadar haslayalim. Kafi miktarda tuz ile tadlandiralim. Eti yagli kismi uste gelecek sekilde firin tepsisine alalim. Biraz hasladimiz suyundan ilave edelim ve uzeri kizarana kadar birazda firinda pisirelim. Cikardiktan sonra uzerine baska bir tepsi kapatarak biraz yumusamasini saglayalim. Eti hasladiginiz su ile pilav yapabilirsiniz.

***Eti haslarken, istediginiz sebzeleride haslama suyuna katarsaniz etiniz daha lezzetli olabilir. Ben bu defa eti tek pisirmeyi tercih ettim.

pilav ve et kavurma



sevgili sureyya bu tarif senin icin diyorum ve tarifime geciyorum..

pirinc pilavi icin malzemeler: 2 su bardagi pirinc

2 su bardagi kaynar su veya et suyu

4 yemek kasigi tereyagi

tuz

yapilisi: pirinci uzerine cikacak kadar ilik su ve bir tatli kasigi tuz ile 15 dakika bekletiyoruz. suzdugumuz pirinci temiz su gelene kadar guzelce yikiyoruz. suyunun tamamen suzulmesi icin biraz bekliyoruz. bu arada tencereye tereyegini aliyoruz. yag eritdikten ve biraz kavrulduktan sonra suzdugumuz pirinci ilave ediyoruz ve pirincler seffaflasana kadar kavuruyoruz. harli atesteyken iki bardak kaynar suyu icine bosaltiyoruz. tuzunu ayarlayip kapagini kapatiyoruz. pilav fokur fokur jaynadiktan sonra ocagi tamemen kisiyoruz ve suyunu tamamen cekene kadar pisiriyoruz. 15 dakika demlendikten sonra servis yapiyoruz.

et kavurma icin malzemeler: kusbasi dogranmis et (miktar vermiyorum, kendinize gore

ayarlayabilirsiniz)

tereyag

tuz

yapilisi: kusbasi dogranmis etleri kani tamamen gidene kadar yikiyoruz. tencerede etlerimizi uzerini bir miktar gecene kadar su ile pisiriyoruz. uzerine biriken kopukleri almayi unutmayin. bu kopukler etin suyunu bulandiriyor. ayri bir tencerede tereyagini eritiyoruz. pisen etleri delikli bir kepce ile alip tereyagin uzerine ilave ediyoruz. tuzunu ilave ediyoruz. icine kacirdigimiz suyunu cektiriyoruz ve tereyaginda etlerimizi kavuruyoruz.
http://kulkedisimutfaktaa.blogspot.com/search/label/Et%20Yemekleri

Pideli Köfte



mlzemeler:
300 gr. dana kiyma
200 gr. koyun kiyma
bir kucuk boy rendelenmis sogan
3-4 dilim ufalanmis ekmek ici
tuz, karabiber

servis icin:
pide
yogurt
iki domates
iki-uc adet sivri biber
2 yemek kasigi domates salcasi
iki subardagina yakin su
2 yemek kasigi tereyagi

yapilisi:
kofte malzemelerini kiyma iyice ozlesene kadar yoguralim. ve koftelerimizi hazirlaylim. mumkunse izagara da veya firinin izgarsinda pisirelim. diger tarafta biberleri ve halka halka dogradigimiz domatesleri de izgarada pisirelim. pideleri kucuk kusbasi dograyalim. (ben kendi yaptigim ramazan pidesini kullandim) yine ayri bir yerde tereyagi ile salcayi biraz kavuralim. suyu ilave edelim ve kaynamaya birakalim. servis tabagina once yiyebilecegimiz kadar pidelerden koyalim. uzerine salcali sos gezdirelim ve pisirdigimiz kofteleri dizelim. tabaginin bir kenarina iki kasik yogurt, birer tane biber ve domates koyalim. sicak servis yapalim.

İzmir Kofte (salcali kofte)



kendime inanamiyorum.. cok ara vermeye basladim tariflerimin arasinda. cocuklarim buyudukce islerimin azalacagini dusunuyordum, ama hic te sandigim gibi olmuyor. onlarla beraber islerde mi buyuyor ne! bu yemegi hazirlayali cok oldu. ama hemen yayinlayamadim. en iyisi fotograf makinemin hafizasindan tarih ibaresini kaldirayim. yoksa boyle daha da kotu oluyor galiba :)
malzemeler:
500 gr kiyma
kucuk bir sogan
bir cay bardagina yakin ekmek kirintisi
1 yumurta
tuz ve karabiber
2 yemek asigi tereyagi
4 yemek kasigi domates salcasi
servis icin kizarmis patates

yapilisi:
kiyma, sogan, ekmek kirintisi, yumurta, tuz ve karabiber ile koftemizi hazirlayalim. parmak seklini verdigimiz koftelerimizi kizgin yagda cok az kizartalim. ayri bir tencerede tereyag ve salcayi kavuralim. iki su bardagi su ilave edip kaynamaya birakalim. kaynayan salcali suyun icine kizarttigimiz kofteleri ilave edelim ve biraz daha kaynatalim. kizarmis patates ile servis yapalim.

Kizarmis Tavuk Baget


bir aylik ayriliktan sonra yemek siparisleri veren verene :) ortanca oglum selim kizarmis tavuk isteyince bende hay hay dedim ve dun aksam yemegine tavuk kizarttim. hanimlarin en buyuk derdi aksama ne yemek pisirsem dir genellikle. helede beyler yemek seciyorsa.. bu sebeple evden birisinin cani bir sey istediyse onu pisirmek hic zor gelmez. yeterki fikir olsun. iste selimin istegide oyle oldu benim icin. tavuk kizartinca agir olurmu acaba diye dusundum ama hic te korktugum gibi olmadi. en cok ta pratik olmasi hosuma gitti..

malzemeler:
6 adet tavuk baget
1 adet cirpilmis yumurta
4 yemek kasigi galeta unu
tuz ve istediginiz baharatlar
kizartmak icin sivi yag

yapilisi:
tavuklari iyice yikadiktan sonra bir tencerede pisene kadar hasladim. hasladigim tavuk suyunu bir kavanozun icine suzerek daha sonra corba veya pilavda kullanmak uzere buzluguna kaldirdim. bir yumurtayi cirptim. tuzu ve baharatlari galeta ununa karistirdim. tavuklari once yumurtaya sonrada galeta ununa bulayarak cok kizgin yagda kizarttim.

Pratik ve kolay bir şekilde Milföylü tavuk için tarif

MALZEMELER
5 Adet Tavuk Baget
4 Adet Orta Boy DOmates
2 Diş Sarmısak
5 Adet Arpacık Soğan
5 Yaprak Milföy Hamur
1 Yemek Kaşığı Salça
3-4 Yemek Kaşığı Margarin
1 yumurta
Tuz-Karabiber ve İsteğe Göre Kimyon

HAZIRLANIŞI
Margarin eritilir.Tavuk Bagetler yağda pembeleşinceye kadar kızartılıp ayrı bir kaba alınır. Arpacık soğanlat yağda pembeleştirilir.Üzerine Domates ilave edilip kavrulur.Daha sonra sarmısaklar ilave edilir.İsteğe göre tuz karabiber ve kimyon ilave edilip bagetler bu karışımın içine konulur. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Yarım saat kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır.
İyice piştikten sonra bagetler karışımın içinden alınır.
Suyu ayrı bir kaba süzülür. Milföy hafif açıldıktan sonra
pişmiş olan baget milföyüm ortasına yerleştirilir. yanına suyu süzülmüş malzemeden konur.Kemiği dışarıda kalacak şekilde bohçalanır. Hazırlanmış bohçalar bir tepsiye dizilerek üzerine yumurta sarısı sürülüp 15 Dakika fırınlanır. Üzerileri kızardıktan sonra servis tabağına alınır süzülen sostan üzerine gezdirilip patates püresi ile servis yapılır.
http://www.yemek-tarifi.com/tavuk_yemekleri/tarifler/milfoylu_tavuk.html

Fırında tavuk


Fırında tavuk

Malzemeler

1 kg tavuk sarma veya baget
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı salça
1 diş sarımsak ezilmiş
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1/3 bardak su
Kekik

Hazırlanışı

Baharatları, ezilmiş sarımsağı, sıvıyağı, suyu ve salçayı birlikte çatalla karıştırıp tavukların üzerine gezdirin. Bir gün ӧnceden marine edin.

Borcama tavukları yerleştirip üzerini aliminyum folyo ile kaplayın. Bu halde 40 dakika, üzeri açık halde ise 10 dakika kadar, ӧnceden 180 C derece ısıtılmış fırında pişirin.

Fırın Poşetinde Sebzeli Tavuk

tavukların tam tadında pişmesi 90 dakikayı buluyor.

  • Kişi sayısına göre yeteri kadar tavuk baget.
  • Arzu ettiğiniz kadar domates,yeşil biber
  • 3-4 adet soğan
  • 3-4 adet patates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası(1 çay bardağı su ile sulandırılmış)
  • Tuz,pul biber, kekik
  • Bir adet fırın poşeti(unlamak için bir çorba kaşığı un)

Tavukları,halka halka doğranmış soğanları,dörde bölünmüş patatesleri derin bir kaba alıp üzerine sulandırılmış salçayı gezdirin.Tuzunu ve biberini ayarlayıp kekiği de ekledikten sonra hepsini güzelce harmanlayın.Fırın poşetini unlayın ve fazla ununu silkeleyin.Ben daha geniş olması açısından hindi boyu olan poşetlerden alıyorum.Karıştırdığınız malzemeyi poşete yerleştirin.Domatesleri ve biberleri de bütün olarak üzerine serpiştirin.Fazla havayı boşaltarak poşetin kendi aparatı ile ağzını bağlayın.Üzerine iki minik delik açmayı unutmayın.Uygun bir tepsiye yerleştirip 200 derecede yaklaşık 75 dk.pişirin.Tepsiyi fırından çıkarıp poşetin alt tarafını boydan boya kesin ve bağlı kısımdan tutarak yavaş yavaş poşetten yemeği tepsiye geçirin.Bu şekilde bir 15 dakika daha fırınlayın.Şimdi servise hazırıdır.Afiyetle…

Tavuk Yemekleri

enginarlı-tavuklu-patates

patates-tavuk-enginar.jpg

  • Yarım kilo patates (Patatesleri önceden biraz haşlarsanız iyi olur.
  • 1 soğan
  • 15-20 adet zeytin
  • 2 kalın dal taze biberiye
  • haşlanmış tavuk eti
  • marine edilmiş enginar kalbi
  • tuz, karabiber, pulbiber
  • 5 tatlı kaşığı zeytinyağı (veya daha fazla)

1. İrice doğranmış patatesleri, halka halka kesilmiş soğan, tavuk eti, enginar, tuz, biber ve zeytinyağı ile harmanlayın.

2. Patatesleri tepsiye yayın, üzerine zeytinleri ve biberiye dallarını yerleştirin.

3. 200 C’de pişirin. (Pişirme süresi patatesin durumuna göre değişir. Önceden pişmiş patates kullanırsanız 20-25 dakika, çiğ patatesle başlarsanız bir saat civarında fırında tutmanız gerekebilir. Eger zeytinler ve tavuklar kuruma belirtileri gösterirlerse tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz).

http://ulkerkan.unblog.fr/tag/tavuk-yemekleri/

10 Mart 2009 Salı

yayla çorbası ve misket köfte

yayla çorbası ve misket köfte

Yayla_corbasi

dün akşam annemle mutfağa girdik ve okuyucuların istediği iki tarifi hazırladık. neyseki ikisi de çabuk yapılabilen şeylerdi. portakal ağacı okuyucularında sevgili nurten'e çorba tarifleri yazacağıma söz vermiştim. bu yüzden ilk olarak yayla (yoğurt) çorbası yaptım. her zamankinden farklı olarak bu defa biz yoğurt yerine çorba için hazır ayran kullandık. çok daha kıvamlı oldu çorba. bir de tarifin başında anneme her zaman ki gibi "ne yaparsam mahvolur?" dedim. ilk cevabı "hiçbir şekilde mahvolmaz, bildiğimiz çorba işte" dedi. sonradan aralarda çorbanın kesilebileceği üç durum söyledi. buna göre yoğurt çorbasını kısık ateşte yaparsanız, tuzu erken koyarsanız ve piştikten sonra kapağını kapatırsanız kesilebilirmiş.

malzemeler:

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yıkanmış pirinç
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 litre soğuk su
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nane
  • tuz

not: yoğurt+2lt su yerine 1lt ayran + 1 lt su kullanabilirsiniz. bu durumda ayranı ve suyu eklemeden önce diğer malzemeleri karıştırın.

hazırlanması:

1. su hariç tüm malzemeleri bir tencerede karıştırın. devamlı karıştırarak suyu ekleyin.

2. yüksek ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak çorbayı kaynayana kadar pişirin. kaynayınca altını kısın ve pirinçler uzayana kadar pişirmeye devam edin.

3. pirinçler uzayınca altını kapatın. bu arada tereyağını eritip nane ile karıştırın. bunu çorbaya ilave edin. servis yapmadan hemen önce tuzunu ilave edin.

Misket_kofte2

aslında normal köfte tarifi istenmişti ama misket köfte benim çok daha fazla sevdiğim bir tarif. misafirlere ikram etmek için de harika oluyor. isterseniz bunu normal köfte şeklinde de yapabilirsiniz.

malzemeler:

  1. harcı için
    • yarım kg köftelik, iki kere çekilmiş yağsız kıyma
    • 2 dilim kepek ekmeğinin içi, ufalanmış
    • 3 yemek kaşığı sızma zeytrinyağı
    • 3 yemek kaşığı süt
    • 1 tatlı kaşığı karabiber
    • 1 tatlı kaşığı pulbiber (arzuya göre)
    • 1 yumurta
    • 1 tatlı kaşığı kekik
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay bardağı ince doğranmış maydanoz
  2. ayrıca
    • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı
    • 2 baş kuru soğan
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

hazırlanması:

1. köfte harcı için gereken malzemelri iyice yoğurun. harcı buzdolabında biraz dinlendirdikten sonra (10-15 dk.) harçtan cevizden küçük fındıktan büyük parçalar koarıp yuvarlayın ve bir tepsinin üzerine dizin. (eğer hemen kullanmayacaksanız tepsinin üzerine streç geçirip bu halde buzdolabında 1 gece bekletebilirsiniz.)

2. köfteleri içleri pişene kadar arada kevgirle çevirerek kızartın. servis yaparken kuru soğanları halka halka doğrayıp 1 tatlı kaşığı tuz ile öldürün. 10 dk. sonra soğanları yıkayın, sıkıp kenara alın.

3. 1 su bardağı kıyılmış maydanozun yarısını servis tabağına serpin. üzerine köfteleri yerleştirin. kalan maydanozu soğanlarla karıştırıp köftelerin üzerine yayın.

http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/09/yayla_orbas_ve_.html

ZEYTİNLİ AÇMA



MALZEME:
  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 çorba kaşığı margarin (oda sıcaklığın)
  • 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
  • 2 tatlı kaşığı toz pakmaya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta(yumurtanın akı hamurun içine , sarısı üzerine)

YAPILIŞI:
1. sütü ılık ve sicak arası ısıtın. Pakmayayı, şekeri ilave edip iyice karıştırın ve 15 dakika kadar mayalandırın.(kopuk kopuk olmasi lazim)
2. Unu genişce bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Sıvıyağı, tuzu ve mayalı sütü ve ılık suyu ortasına boşaltın. Hamur kaptan kurtulana kadar yoğurun. Kulak memesi sertliğinde bir hamur olması gerekiyor. Hamuru sicak bir yerde iki kat kabarana kadar ( ben 1 saat kadar) üzeri kapalı bir şekilde mayalandırın.
3. daha sonra mandalina büyüklüğünde ( bu tabir yemek tariflerinde ilk defa kullanılıyordur herhalde) parçalar koparaıp elinzle yuvarlayın ve yarım santim kalınlığında inceltin. Üzerine margarinden biraz sürün birazda zeytin ezmesi . Daha sonrada hamuru yuvarlayıp burun ve simit şeklinde iki ucunu birleştirin.Tepsiye aralikli olarak dizin. Bu sekilde de tekrar hamur kabarana kadar(1-1,5 saat kadar) bekleyin. Yumurta sarısını üzerine sürün. Susam ve çörek otu serpin.
4. 175 derece firinda uzeri kizarana kadar (ben yaklasik 25 dakika firinladim) firinlayin

Afiyet olsun. http://yemekgunlugum.blogs.com/yemek_gunlugum/2005/01/zeytnl_ama.html

ÇİĞBÖREK / ŞIRBÖREK


hamuru için malzemeler;
  • 4 su bardağı un
  • bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • su

harcı için malzemeler;

  • 250 kg kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • ½ çay bardak su

Yapılışı:

  1. bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.
  2. diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.
  3. meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.
  4. hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür.
  5. hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir.
  6. hazırlanan çibörekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.


çiğböreğin bazı püf noktaları;

  • varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
  • harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiböreklerin çoğu daha sulu olacaktır.
  • hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir. çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
  • içine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır.
  • ayranla yenilmesi tavsiye olunur.
afiyet olsun...

http://yemekgunlugum.blogs.com/yemek_gunlugum/2005/02/brek.html

9 Mart 2009 Pazartesi

Pandispanya Tarifi, Yapımı

Malzemeler;
  • 10 adet yumurta
  • 300 gram pudra şekeri
  • 300 gram un
  • 1 paket vanilya

Hazırlanışı;

Yumurtaları bir kap içerisine kırınız. Pudra şekeriyle birlikte hafif ateş üzerinde hafifçe çırpınız. Koyulaşınca ateşten alarak, yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpıldıktan sonra un ve vanilya ilave ediniz. Biraz daha karıştırarak altı yağlanmış kalıba dökünüz. Hafif hararetli fırında 45 dakika pişiriniz.

Bu pandispanya istenilen pasta yerine kullanılabilir. O zaman içine çekilmiş badem, fındık veya kakao konur ve içine konan malzemeye göre isim alır. Konulacak malzemenin miktarı 50 gramdır. Bunlardan biri konulduğu zaman unu 50 gram azaltmalıyız.

Hurmalı Kadayıf Tarifi


Bayramda misafirlerinize kadayıf ikram edebilirsiniz.

Serbeti için;

Hazırlanışı;

Şerbeti için, şeker ve suyu bir tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 1 dakika sonra ocaktan alın. Kenarda soğutun.
Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, iri doğrayın. Kadayıfı bir kaba alıp avucunuzda ufalayın. Tereyağını ekleyip kadayıfla birlikte ovun. Bir kahve fincanının içine birkaç tutam kadayıf koyup üzerine bastırın. Daha sonra ortasına bir iki parça hurma yerleştirin. Yeniden kadayıf koyup elinizle bastırın. Yağlanmış bir fırın tepsisine fincanı ters çevirerek çıkarın. Kalan tüm kadayıfı aynı şekilde hazırlayıp tepsiye sık sık yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından alıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Kadayıf şerbeti çekince servis yapın. Afiyet olsun.


UN KURABİYESİ


MALZEMELER
3 Su bardağı un
1 adet oda sıcaklığında beklemiş margarin
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet Vanilya

YAPILIŞ TARİFİ
Bir kabın içine; 3 su bardağı un, margarin, pudra şekeri ve vanilya konularak yoğurulur daha sonra hamurdan elde edeceğiniz bir su bardağı ağzı kadar büyüklükte kurabiyeler yapın ve 175 dercelik ısıdaki fırına atın ,beyaz bir şekilde pişmesi gerekiyor pembeleşmeden fırından alın ve çıkınca biraz beklettikten sonra üzerine bolca pudra şekeri serpiştirin.

3 Mart 2009 Salı

BEYAZ BEZE TARİFİ


Beze tarifini http://pastaci.blogspot.com/2005/08/beyaz-bezeler.html adresinden aldım çok basit değişik bir tat, aynen şeker gibi, zaten yumurta beyazı ve şekerden oluşuyor. Çok leziz.

Malzemeler ;
  • - 3 yumurta akı
  • - 5 çay bardağı toz şeker
  • - 1 tutam tuz

tüm malzemeyi orta boy bir tencerenin içerisine koyup ağır ateşe alalım. Mikser ile devamlı çırparak yaklaşık 7 dakika pişirelim. Ateşten aldıktan sonra 10-15 dakika daha çırpmaya devam edelim. Ne zaman mikserin çırpma telini havaya kaldırdığımızda eğer karışım akmıyor sabit duruyorsa bezelerimiz pişmeye hazır hale gelmiş demektir. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim. Krema sıkma torbasına (bende tupperware'in süsleme sihirbazı var) karışımı koyup pişirme kağıdının üzerine şekil vererek bezelerimizi sıkalım. 100-120 derecede pişirelim. Ne zaman bezeler sertleşirse fırından çıkarabiliriz demektir. Fırın telinde biraz soğuttuktan sonra bezelerimiz servise hazırdır. Ama başka bir siteden okuduğum kadarıyla 2-3 damla limon suyu bezelerin daha beyaz olmasını sağlamaktadır.

Hepimize afiyet olsun :)